Su Yalıtımı

Su Yalıtımı

Teras Balkon Su Yalıtımı

Teras Su Yalıtımu Uygulaması, Su yalıtımlarında en çok problemlerin yaşandığı yerlerden bir tanesi balkonlar ve teraslardır. Burada yapılan uygulamalar ilk yapım esnasında düzgün yapılmadığından dolayı sonradan yapılan uygulamalar hem maliyetli hemde zor olmaktadır.

Teraslarda ve balkonlarda su yalıtımı yapılırken asıl istenen en alt beton zemine ulaşmak ve beton zemin üzerine su yalıtımı uygulaması yapmaktır. Su yalıtımında sonra üzerine kormu şap betonu ve kaplama yapılması gerekmektedir. Ama büyük teraslarda döşeme betonu üzerine su için akar olmadığından sağlan bir eğim betonu atılması ve onun üzerine su yalıtım yapılması daha sağlıklı bir uygulamadır.

Teras su yalıtımlarında bir önemli noktada süzgeçlerdir. Teras alanlarında kullanılan süzgeçler su yalıtım sistemine uygun çift yönlü çalışabilen süzgeçler olması gerekir. Çünkü teras kaplama yüzeyinden akan suları aldığını gibi süzgeçler fayans altına inen ve su yalıtım katmanındaki sularıda alması gerekir. Teras su yalıtımlarında kesin ve garantili çözümler almak için muhakkak iyi malzeme, iyi detay çözümü ve iyi işçilik yapılması gerekir.

Sektörün önde gelen markalarının ürünleri ile balkon ve teraslarda su yalıtım uygulamları garantili yapılmaktadır.

 

Gizli Dere Su Yalıtımı

Gizli dere su yalıtım uygulamaları, çatı sistemlerinde su yalıtımında en önemli uygulama kalemlerinden biridir. Çatı dere izolasyonları uygulama yerinin zorluğu, fazla detay olmasından dolayı genellikle işçilik hatalarından kaynaklanan su yalıtım problemleri yaşanmaktadır. Bununla birlikte hatalı seçilen su yalıtım malzemeleride çok büyük bir etkendir. Çatı dere oluklarında yani gizli dere sistemlerinde genellikle bitüm membranlar ile su yalıtım çözümleri üretilmektedir. Bu tarz su yalıtım malzemelerin dere içerisinde uygulama işçiliğinin zor olması ve çok ek yeri olmasından dolayı çok tavsiye etmediğimiz bir su yalıtım uygulamasıdır. Oluk içi izolasyonlarında sürme esaslı su yalıtım ürünleri kullanılırsa, hem eksiz hemde tek parça su yalıtım sistemi yapılmış olacaktır. Buda su yalıtım uygulaması yapılan gizli derelerde uzun ömürlü ve çözüm odaklı bir yalıtım sistemi olacaktır. Dere izolasyon malzemeleri ise uygulama yapılacak olan yüzeyin cinsi, uygulama zamanı, hava durumu gibi etkenlere bağlı olarak bitüm esaslı su yalıtım ürünleri, çimento esaslı su yalıtım ürünleri, poliüretan esaslı su yalıtım ürünleri veya akrilik ürünler olmak üzere çok sayıda farklı su yalıtım ürünleri kullanılarak çözüm sağlanabilir.

Gizli dere su yalıtım uygulamalarında problemsiz bir çözüm sağlamak için en önemli unsur zemin hazırlığı ve ek olmadan yapılan su yalıtım uygulama yapılmasıdır. Gizli dere su yalıtım problemlerinde en fazla akıntı sorunu yaşanan noktalar ise köşe dip noktalarıdır. Mevcut gizli dere yüzeyinde su birikintisi olamaması gerekmektedir. Bu yüzden köşe noktaların yapısal tamir harcı ile pahlanması veya pah bandı kullanılarak pah uygulama yapılması çok önemlidir. Gizli dere su yalıtımı yapılmadan önce yağmur suyunun birikme yapmadığından emin olmak gerekmektedir. Gizli derelerin projelendirilme safhasında çatı alanından alacağı yağmur suyunu yeryüzüne gönderebilecek kapasitede ve boyutlarında olması gerekmektedir.

SÜS HAVUZLARINDA SU YALITIM VE KORUMA BOYA UYGULAMASI

Süs havuzları sitelerin ve villaların vazgeçilmez dekor ürünleridir. Ama süs havuzlarında kullanılan suların kaçak olmadan, yosunlanma ve bakteri oluşmadan kullanılması gerekmektedir. Süs havuzlarının su yalıtımda çimento esaslı su yalıtım ürünleri, poliüretan esaslı su yalıtım ürünleri, hibrit su yalıtım ürünleri ile PVC esaslı su yalıtım membranları kullanılmaktadır.

Eğer PVC esaslı su yalıtım mebranı haricinde kullanılan su yalıtım malzemelerinin üzerine koruyucu malzeme katmanı olarak termoplastik reçine esaslı zemin kaplama boyası ile görsellik, UV ışınlarına dayanıklılık, aşınmaya ve su temasına dayanımlı, dekoratif renkli, kaplamalar yapılmakadır.

Bina Perde Su Yalıtım Uygulamaları

Binaların ilk yapım esnasında en çok dikkat edilmesi gereken yalıtım uygulamaların başında bina temel perde duvar su yalıtım uygulamaları gelmektedir. Temel perde su yalıtım uygulamalaSININ en önemli noktalar ise uygun malzeme seçilmesi, iyi işçilik yapılması ve detaylara uyulması gerekmektedir. Bina temel perde duvar su izolasyonu uygulamalarında hata ve eksik imalat yapılması durumunda, tekrardan onarılması çok zor olduğundan özellikle dikkat edilmesi gerek su yalıtım uygulamasıdır. Bina temel perde duvar su yalıtım uygulamalarını dört ana başlıkta inceleyeceğiz

1-Perde Duvar Su Yalıtımı

2-Temel Su Yalıtımı

3-Drenaj Sistemi

4-Bohçalama Sistemi

Perde Beton Duvar Su Yalıtımı

Arazilerin değer kazanması ile birlikte binalarda yapımı esnasında bodrum kat yapma durumları artmaya başlandı. Bunun etkisi ise olarak toprak altında yapılan kat sayılarında ve toprak altında bina yapımı oldukça arttı. Buralarda genellikle kapalı otoparklar, sığınaklar, sosyal tesis alanları gibi alanlardır. Bu durumun oluşturduğu en önemli unsur ise bodrum katların su yalıtımı ile iyi korunması ve içeriye suyun girişinin engellenmesi oldu. Bu alanlarda bina beton perde duvarlarımız dıştan bohçalama temel perde su yalıtımı yapılarak suyun içeriye girişi engellenmesi gerekmektedir. En sağlıklı ve kesin çözümler her zaman pozitif yönden yapılan su yalıtım uygulamalarıdır. Bohçalama temel yalıtımı yapıldıktan sonra muhakkak korumaya alınıp dolgu yapılması gerekmektedir. Koruma esnasında kullanılan malzemeler ise genellikle XPS levha ile drenaj levhalarıdır. Peki perde su yalıtımı yapılırken hangi malzemeler kullanılır? Perde duvar su yalıtım uygulamaları yapılırken birkaç malzeme türevlerinden yararlanılabilir. Eskiden beri günümüzde kullanılan bitüm membran uygulamaları ile perde duvara membran uygulaması yapılmakta ama artık onların yerine sürme esaslı bütün malzemeler çok daha fazla kullanılmaktadır. Temel duvarı yalıtımı, PVC sentetik örtüler, kendinden yapışkanlı bitüm membranlar yani Proof sistemler gibi yeni nesil su yalıtım malzemeleri de kullanılmaktadır. En yaygın olarak kullanılan malzeme ise sürme esaslı su yalıtımı malzemeleridir. Bunun nedeni ise bütün yüzeye tek parça ve ek yeri olmadan uygulandığından dolayı hiçbir açıklık noktası bırakmadan uygulanmasıdır. Sürme esaslı su yalıtım malzemeleri önemli bir özelliğide olası bir problem de çözüm odaklı olmasıdır. Sürme esaslı bir yalıtım malzemesi yapılan bir perde duvar da ilerleyen zamanlarda bir problem olması durumunda problem yaşanan, yani hasar alan noktanın hemen iç bölgesinde problemler gözlenmektedir. Sorun görünen noktadan da bina içinde yapılacak olan poliüretan enjeksiyon uygulaması ile olası problem çok rahat bir şekilde çözümlenebilir. Fakat membran veya sentetik örtü ile dıştan bohçalama yalıtım yapılması durumunda, perde beton duvar ile yalıtım malzemesi birbirine komple yapışmadığından dolayı arasında boşluk olacak ve su yalıtım malzemesinden giren su, perde duvar yüzeyinde en zayıf bulduğu başka bir noktadan su yalıtım problemi olarak karşımıza çıkacaktır. Bu sıkıntı yaşanan noktaya bina içinden yapılacak enjeksiyon uygulaması ile bina perde duvarda suyun girişi kesilecek fakat su yalıtım malzemesindeki hasarı kapatamadığı için ilerleyen zamanlarda bina perde duvarın başka noktalarından tekrardan su yalıtım problemi görmek mümkün olacaktır. Yani su yalıtım problemimizi kesin ve kalıcı olarak kesmemiş olacağız.

Perde duvar su yalıtım uygulama sonrasında XPS ve EPS gibi ısı yalıtım levhaları ile korunması gerekmektedir. Çünkü su yalıtım uygulamasının önemi kadar bina temel perde duvar su yalıtım uygulamalarının korunması ve detaylara uygun dolgu malzemeleri ile dolgu yapılması gerekmektedir. Bina perde duvar su yalıtım uygulama korunması sonrasında ısı yalıtım levhaları üzerine drenaj levhaları monte edilmesi gerekmektedir. Bu drenaj levhaları ise bina perde dubvar yüzeyine gelen suların hızlı bir şekilde rene edilmesi ve temel kotunda bulunan drenaj boruları ile binadan hızlıca uzaklaştırılması sağlanması gerekmektedir.